There was an error in this gadget

Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri ^0^

bergosip tak kira tempat!

Salam Lebaran buat semua Muslimin dan Muslimat. Ampun dan maaf dipinta ikhlas dari diri ini. Beraya tu beraya la jugak, solat jangan lupa! Pesanan dari pihak penaja. ;p

Sunday, August 28, 2011

One Happy Family Complete!


jajang! *oh gediknya nak tulis ala-ala korea* hahaha well this is some of the souvenirs from korea yang my brother bought for us. oh tak tu barang free yang dia dapat sebab dia boleh speaks in japanese so that korean impressed then gave my brother like a bunch of face masks and cream kot from baviphat. nasib baik ada gambar FT Island kalau tak mesti aku jual mahal dengan face mask tu hahaha. me and aah dapat keychain and those stuff ja but mekna dapat benda yang dia idam-idam sejak dari sekolah rendah; tamagotchi. hahahaha rasa lawak pun ada sebab dah besar-besar macam ni baru boleh main tamagotchi tu. well at least dapat juga dia benda yang dah lama dia mengidam. as for me orang dah bagi ambil je la kan? dah la satu pek. bersyukur meknie! padahal jealous sebab tak boleh ikut my brother pi korea. >__< biwoo!!! boleh pulak dia tag aku kat gambar korea dia. heh takpa ada ubi ada batas, ada cangkul aku kebas semua ubi batas!!! apa-apa pun komawo oppa sebab bagi ole-ole dari korea. saranghae chua hae oppa! hahaha

oh lupa-lupa, hari jumaat lepas buat mini gather dengan cik yanasensei and qilah tapi maaf. ada satu ja pic bersama yang aku ada, yang lain ada dekat both of them. so nanti bila dah dapat picture semua baru aku upload kat sini ok? at last dapat juga berhuha-huha sambil main bowling. walaupun aku tak la champion that day saja nak bagi cik driver and cik ilham menang, baru ada sweet memories! hahahaha toksah nak cover banyak-banyak meknie. tangan tu memang tak dak bakat main bowling. boleh buat pukul telur dengan tepung ja hahahahaha. well its end with a smile again. iftar with aqilah's family at Jai again. sedap. ilham dok sebut phat phet...phat phet..phat phet...sampai aku mimpi makan phat phet malam tu hahaha. penangan! so before that sorry for these picutres. aku memang tak suka camera neh sebab tak habis explore lagi so picture low quality. -.-" bianne~

me and miss yanasensei
::ala-ala bergambar dengan blogger gitu ^0^::

cik ilham dengan aqilah a.k.a our driver
::tanpa beliau tak mungkin kami dapat window shopping kat behai::

so majlis tamat bila perut masing-masing dah ketat and buncit. hehehe aqilah balik with her family while me and ilham dijemput oleh my little sister. so balik ja terus rasa sakit-sakit badan. pinggang tak payah cakap la lenguh tak tau nak habaq. dari pagi sampai malam berjalan jadi macam tu la. esok paginya bangun buat kuih raya. biskut hentam keromo sebab tiba-tiba chocolate tak cukup. hahaha selalu macam neh! tapi alhamdulillah it turns out well. so raya neh first time bagi kuih raya buatan sendiri untuk sedara. bangga sat. hahahaha

ok hujan tak mau berhenti. tapi jari-jari neh dah nak berhenti. till next time peeps. adios amigo!

Thursday, August 25, 2011

Check...Check...Check It Out!

hahahaha entry tak dak pasai nak tulih apa tapi tangan gatai nak ketuk ketak atas keyboard laptop yang semakin hari semakin dimamah usia. hahahaha mengong meknie! kesian kat encik laptop tau. kecik hati dia. *sambil usap-usap keyboard*

oh ada cerita hot semalam!  meh kaih meh kaih meknie nak bukak kedai kopi siang-siang rembang eh dak-dak sejuk sebab baru lepas hujan ;) cerita bermula 2-3 hari yang lepas semasa drive nak hantar encik aiman ke tadikanya.

aiman:: kak nie, Imam Muda nak mai sekolah abah~~~
me:: IMAM MUDA? ka imam TUA? hahaha
aiman:: Imam Muda laa kak nie neh.
me:: hahaha ok la ok la kak nie ingat imam tua.
aiman:: imam tua??
me:: Imam Tua laa.....ustaz nordin hahahahaha

so tengah hari tu aku pun tanya la mak betul ka imam muda nak mai bak kata aiman pagi tadi. "haa betoi laa. apa nama dia entah Imam Nuri?" oh betul la ingat aiman main-main. neh mesti abah yang dok perangat budak-budak neh. so malam tadi mukhlis suruh la aku hantar dia pi sekolah abah nak solat terawih kat sana. nak jumpa Imam Nuri tu. nak amik gambar dia kata *padahal kamera pun tak bawa*. aiman nak ikut juga tapi dia neh belum pukul 9 pun dah tidur. so dapat ikut hantar abang dia ja laa. kesian aku dengar ayat dia semalam.

aiman:: alaa tak dapat dah aiman nak jumpa orang femes.
me:: sapa orang femes?
aiman:: imam muda tu la. dia orang terkenal tau dak!
me:: pasaipa pulak dia orang terkenal?
aiman:: sebab dia pernah masuk tv la.
me:: amboi kaknie pun orang terkenal jugak. masuk surat khabar pa. tapi kecik-kecik laa hahaha
aiman:: kaknie tipu.....tapi kecik-kecik tak aci laa tak femes jugak.

sampai ja rumah tengok sebelah dah siap tidur dah pun dia. patut la diam ja dalam kereta tadi! balik ja abang dia semangat cerita "Imam Nuri tu kan dia letak kepala dia kat bahu ulis masa amik gambaq!" hahaha aku dah dapat bayang muka dia masa amik gambar tu hahaha. dari masuk pintu rumah malam tadi sampai laa masa sahur tadi. dok ulang benda yang sama. hahaha kesian aiman yang dok dengar tu. kempunan dia nak jumpa IMAM MUDA. hehehe tak pa rumah kita kan ada IMAM tak berapa MUDA? tapi kesian tak ada siapa pun nak amik gambar dengan imam(abah) tu. hehehehe sori abah!

Tuesday, August 23, 2011

Yuhuu Updates!

yeah...sudah lama tidak menghapdet. kalau tidak hari-hari nak hapdet. hahaha well banyak benda dah berlalu nak cerita pun macam dah basi. eh mana basi lagi la! hehehehe

well disebabkan tangan pengkaq non-talent ini nak try buat kuih raya bajet-bajet raya nanti tak payah la nak beli kuih lagi dah. cubaan kali ke-2 kuih semperit/samprit/dahlia kini masih lagi dalam kategori gagal. hahaha sebab apa? rasa kuih tu still ada tapi bak kata judges kat rumah aku "kenapa kuih samprit neh rasa macam kuih bangkit?" -.-" oh ya aku sengaja nak bagi rasa kuih bangkit sebab lepas makan ja kuih tu sah korang tak mengantuk. rasa macam baru bangkit(bangun) dari tidoq. hahahaha....waaaaaaa bila nak jadi kuih raya neh???

last-last hari sabtu lepas mak ajak pergi kedai Saleha Bakeri beli kuih raya. hahahaha mak cakap tunggu kuih nak menjadi lama sangat. nak bagi kat jiran-jiran macam mana? padahal hari tu beriya cakap tak payah beli kuih untuk sedara kat KL sebab aku nak buat sendiri. hahahaha janji-janji kosong~

next, life must go on dear. teet..teet..amboi sapa pulak mesej aku di siang hari neh? dah lama kot enset tu senyap. ingat dah rosak. member lama ya sangat lama ajak keluar. ada ex-classmate datang pulau. jom la jalan-jalan sambil berbuka puasa sekali. hhmmmm nak pergi ka tak? ikutkan hati malas nak keluar. tapi kesian pulak biar tetamu datang ke pulau tak bersapa. lagipun dah lama sangat tak jumpa. even aku tak la rapat sangat dengan dia tapi its been 11 years tak jumpa. serba salah menerjah di kotak hati. *wahh ayat kau mek klass jah!* last-last join juga la. campur aku kami bertiga ja. hahahaha serious wey aku jadi a bit kekok and awkward! yela tak penah-penah bersembang 11 tahun kau tiba-tiba jumpa balik. nasib laaa dia jenis peramah! eh eh dia pulak, nama member aku Fatini ditemani driver aku Aqilah *sesuka hati ja driver aku*. so  dah nama pun petang baru nak keluar kitorang terus tempah for Iftar kat Jai and pergi loose up the awkward between us dengan pusing-pusing bazaar and snap plus updates bout ourselves kat playground terkemuka langkawi hahaha.

aku tak tahu nak upload pic yang mana satu sebab aku suka semua pic. ok dah merasa camera mahai noh! hahaha credit all pictures to tuan empunya camera Cik Fatini and co-photographer Cik Aqilah. aku? tukang posing ja la hahahaha!

maaf malas nak upload banyak-banyak hehe


neh favourite pics aku. thanks tini! cantiknya aku~
::HAHAHAHAHAHA::

sepanjang mini gathering tu aku nak specially thanks to fatini sebab belanja kitorang hahaha and aqilah sebab jemput i mean betul-betul jemput and hantar aku balik that day. its such a fun day even just a few hours together hehehe next time kita gather ramai-ramai ok? oh tak sabar nak tunggu reU a.k.a jamuan raya smakians plak! nak jumpa gegurl i yang dah lama tak bergosip and tangkap pic bersama. can't wait! ^0^

Thursday, August 18, 2011

My Oreo Cheesecake!

a good friend of mine request on how to bake my previous post; Oreo Cheesecake! its been a while i haven't get any chances to go and buy a creamy cheese cake since i back home. plus i really want to taste a slice of oreo cheesecake from Secret Recipe but there is none in my place. pathetic kan? huhuhu so i made mine to bake it myself! hooray for me because i'm successfully made it ^0^

its easy as cheesecake! hahaha i search the recipe in the internet but end up with a sulky face. all the recipe need to use sour cream but its very hard to find it here. so i did some homework to find the solution of using sour cream and heavy cream. so this is the ingredient and how to make the yummy oreo cheesecake!

things that you will need;
2 packs of oreo *i don't used the filling cream*
1/4 cup of melted butter
250 g of cream cheese *i used PHILADELPHIA*
1 cup of sugar *i make it less*
1 tsp vanilla essence
1 cup of sour cream yogurt + 1 tsp of baking powder
4 eggs

1. smash crushed the oreo into fine texture and mix it with the melted butter for the base. i used 3/4 of the oreo for base.
2. press it firmly in your pan. 
3. and for the cake, just beat all the cream cheese, sugar and vanilla essence until it well mixed.
4. add the yogurt then the eggs one in a time. you can add the crushed oreo left in it. don't over mixed it.
5. pour it in the pan and bake it for 40-45 minutes at 170 oC.
6. let it cool first before chilled it at least 3 hours or overnight.

for chocolate ganache;
1 cup of heavy cream whipping cream
200 g of van houten chocolate bar

1. bring the cream to boil but don't boil it.
2. put out the heat and add the chopped chocolate and stir it until creamy smooth.
3. put it on top of the cheesecake before chilling it.

anad the result is TADAA!! creamy cheese cake with a tiny bit of oreo in it and yummy topping on it. try it peeps!

it worth a try! ;)

post gedik-gedik nak feel ala-ala nigella bites dalam AFC tu yang tulis dalam english hahahaha

Wednesday, August 10, 2011

Cinderella

I want to be a Cinderella but i don't any glass slippers.
Where can i buy a pair of glass slipper?
Dear fairy godmother can you post me a pair of glass slipper?
Make it size 7 please?


terima kasih en google

::berangan tak habis hahahaha::

Aku & 'Mereka'

'Mereka'....? siapakah mereka yang meknie nak sampaikan? ok fine aku memang tak pandai buat unsur-unsur suspen -.-" mereka adalah.....kenangan masa sekolah! hehehe

nak tanya, masa zaman-zaman sekolah dulu tak kira la sekolah menengah ke sekolah rendah ke apa barang-barang yang korang ingat and it has memory in it? mesti banyak kan? dah tua-tua macam neh la baru terasa manisnya kenangan masa sekolah. betul la orang cakap bila dah nak bekerja nanti baru terasa bestnya pergi sekolah padahal masa sekolah memberontak je kerja tak nak pergi sekolah...kan?


kotak pensel serba guna! tengok siap ada pengasah pensel tau.

beg tarik!!! hahaha tambah-tambah kalau jenama swan, semua budak nak~

yang ni aku tak tau kat sekolah korang ada ke tidak
::beli name card bajet businesswoman::
siapa ada colour ni masa darjah 2-3 kira anak lord la sebab boleh jadi watercolour! -.-"

hah yang ini je yang mak aku beli masa mula-mula masuk sekolah!


game ni pun siapa yang ada tu dah sama taraf dengan psp zaman sekarang hahaha

tapi aku sekadar pemain daun terup kad HAPPY FAMILY

ATAU

snake and ladders



masuk sekolah menengah dah tak main dah semua-semua tu. sudah berdikari dan matang. matang laa sangat kan? -.-" masa masuk sekolah dulu memandangkan aku sekolah ehem-ehem so kitorang kena pakai kasut hitam. kulit. tak mau kanvas dan aku tak tahu kenapa? tapi sekejap ja sebab kementerian nak seragamkan semua sekolah pakai kaust putih so masa form two beli la kasut putih. tapi cakap dekat mak takmau kasut zipzap *ala yang tarik-tarik tu apa nama?* nak yang bertali. so mak belikan la juga ikut cakap anak remaja dia sorang neh. tapi jenama B-first. hahaha gedabak besar kasut dia.

hah kasut b-first yang bertali ;p

dah naik form 4 tu ceh malu la konon pakai kasut gedabak-gedabak besar sebab ramai member pakai kasut pallas-jazz tu, fully kain tak ada getah-getah yang menempek di tepi kasut. banyak songeh betul la time sekolah dulu. tapi parents tak bagi sebab entah abah aku cakap nampak rugged? hehehe tak tau kat mana rugged dia tu. so mengidam je la kasut pallas-jazz tu. hahaha 

kesian kat aku kan kasut sekolah pun boleh mengidam!


lepas tu mula la zaman memakai gelang getah yang warna hitam tu. aik takkan tak tau kot? trend panas tu! hahaha tapi yang ni aku tak ikut terjebak sebab abah saya seorang cikgu disiplin ka hem entah time tu. so memang jauh panggang dari api. hahaha
kawan aku azira memang pemakai yang agak tegar la dulu
"wey ank pakai lagi tak gelang neh azira? ;p"

best part ialah budak perempuan sekolah aku err i mean kawan-kawan aku suka sangat pakai stokin kaler-kali macam neh dulu. masa prep dulu nak ke kelas kena pakai stokin kalau bersandal. so apa barang pakai stokin coklat jarang tu yang pada masa dulu dirasakan seperti stokin 'wanita' sedangkan kami masih muda remaja. cehh ayat poyo ja wey! ok fine ini lah cara untuk nampak cantik masa sekolah dulu hahaha lawak. tapi sampai sekarang aku pakai stokin cute neh dengan sport shoes. 

stokin murah 90sen beli dekat sakan hahaha

aku rasa masa sekolah menengah la aku kenal novel cintan cintun neh. masa sekolah rendah aku suka baca cerita Enid Blyton; the famous five versi melayu punya la. tapi naik je form 2 mula la Bicara Hati laa Pilot Cafe la Ombak Rindu and satu lagi apa tu cerita volkswagen....hah Manisnya Cinta! kalau member aku faten dengan malia deorang suka baca komik lagi; anak satria! classic punya cerita la ^0^ kalau malam-malam dekat kelas prep mula la nak menyumbat telinga. baru feel nak study konon haha. beli radio scanner sebab nak dengar akademi fantasia. hoi kipas susah mati mawi dulu neh! dulu ok dulu -.-"

femes gila novel ni 

mini radio scanner yang banyak berjasa *tskk*


hahaha lawak pulak bila dikenang-kenang balik zaman sekolah. ada banyak lagi tapi dah tak larat nak search gambar dekat internet. so korang punya zaman sekolah macam mana? best? jom la kongsi sekali!

::all pictures credit to Google::




Sunday, August 7, 2011

Mengimbau Masa Muda (3M)

akhirnya berjaya juga kek pop yang telah ku idam-idamkan. padahal aku tak tahu lagi sedap ke idok kek tu. hahaha xpa meknie ada berapa minit ja lagi nak berbuka. *huh menyempat je kau hapdet ye meknie?!!*

*tada* ada banyak kejadian disebalik sebatang cake pop neh

actually kek neh memang cute.comel...kawaii...tapi nak membuatnya baboya! baka! -.-" penat wey penat! first time buat kek pelik-pelik macam neh la jadinya. tengah-tengah eksaited dok mengupload gambar bangga riak kat facebook *plop* ada salah satu kek tu jatuh akibat kegemokkan yang melampau! hahahaha tu dia laa bangga di bulan ramadhan dapat balasan cash. tak dak ansuran dah! huhuhu

buat punya buat baru aku tau betapa susahnya buat kek neh. tetiba teringat zaman tok nadok time baru belajar buat kek. masa tu pakai kek kotak ja i mean tepung semua dah siap sukat then deorang pack dalam kotak. dah siap tolong sukat pun tak menjadi kek aku. sedih woo time tu. rasa gelap ja masa depan padahal baru perasan dah maghrib lupa nak buka lampu dapur -.-" frust gila bila tengok kek tak masak kat tengah laa,  kek tak menjadi sebab pukul lama sangat almaklum budak excited baru belajar buat kek. aku pun tak ingat berapa kotak mak aku beli semata-mata nak bagi aku belajar buat kek.

lepas zaman gelap, aku dah pandai buat kek kotak tu. then mak aku bagi sokongan dengan bagi satu resepi baru kek oren tak silap aku. hah time neh kena sukat sendiri tepung gula butter semua la. tak menjadi juga. frust lagi. tapi yang terharunya, mak aku makan juga kek tu cakap "ok la neh nie, jadi aih kek cuma lebih gula ja. pastu pukul lama sangat dengan tengah kurang masak". punya nak amik hati anak dara dia sorang neh sobs sobs...mak, saranghae mucho mucho!

tadi pun mak cakap benda yang sama. mula-mula kita buat sesuatu benda mesti la tak berapa nak menjadi. tapi kalau dah lama-lama praktis and selalu buat, pandai laa. dah jangan dok tarik muka muncung masam-masam dah. sedap tak sedap kek nie tu makan ja. nanti dah rasa tau la mana patut ubah mana patut tambah ;) menitik lagi air mata gadis aku hari neh. memang tak dak sapa boleh ganti mak cheq! makk....nie sayanggg makkk!!!! sobss~

::dengan berkat usaha mak aku memaksa aku belajar buat kek, akhirnya mak tak payah lagi beli kek kat saleha bakeri hahahaha *perasan*::

Saturday, August 6, 2011

Cute...Kawaii...Sooomelllnya!!!

                 

Kawaii desu!!! tak tahu nak cakap macam mana lagi dah~ huhuhu yang bunny tu sah aku sayang nak makan. kalau yang chocolate tu just in one bite sebab tak sanggup tengok cake pop tu injured by me! hahahaha

            
cute sangat kan? tadi aku tunjuk dekat my youngest brother, aiman, dia tanya aku bila kita nak buat kek ni kaknie? -.-" akak mu ini tiada bakat nak buat kek sekiut ini aiman. its too cute to be eaten! tapi aku dah berazam nak juga try buat cake pop ni. mula-mula ingat mesti susah kan nak bake round shape cake. very pathetic la this girl! tolongla kesian dekat meknie sebab dah lama sangat duduk rumah otak pun dah berkarat sampai boleh berfikiran sesempit itu!


aku rasa sekarang kalau birthday party kita serve this cute little things kan mesti kiddo tu suka kan? birthday girl/boy pun mesti bangga sebab ada cake secomel neh. hahaha ok sudah la berangan cik meknie! kau ingat senang ke nak buat sebiji-sebiji. dah tu kalau yang datang tu dua tiga orang takpa la juga. mau dekat 20 orang macam mana? sekali ngap ja dah habis 5 batang cake pop neh! -__-"

tapi kan tapi kan....nak juga kek neh! tak kira aku nak juga try buat kek neh. biarla jadi bulat ka petak ka or even undefined shape aku nak juga buat. tapi sekarang masalahnya, pembantu aku tak cuti lagi. yang ada budak-budak penyebuk neh ja. tolong tengok dengan tolong bising dekat dapur. huh penat ja. semalam punya penat buat cookies pun baru hilang. na...aah...cepatan pulangnya! gue punya macem-macem idia untuk dibuat di rumah ini!!! please come home ASAP? hahahaha

sila KLIK sini untuk resepi secara gambaran yang jelas! adios cakes lover!

::credit pic to google::

Nama Eng Bahlut....Bahlut Takkan Mengalah Begitu Sahaja!

ya nama eng bahlut. eng dari suku semai jauh terpelosok dari kota raya hek yang penuh dengan bangunan pencakar langit. tempat eng hanya ada pokok hijau merimbun dan burung berkicauan.

hahahaha terkesan wey baca buku Bahlut hasil karya seorang anak Malaysia; Faisal Tehrani. yes he is one of my most favourite writer. the way he made the story makes me keeps on turning the next page. in the end i end up reading 400 pages novel in just 4 hours. hahaha trust me the book was brilliant! please read it.

overall cerita neh berkisar mengenai Bahlut yang mencari identiti sendiri setelah kehilangan kedua ibu bapanya di kampung. namun, identiti yang dibawa sebagai anak orang asli tidak bermakna dia sentiasa dipandang rendah. dengan bantuan Cikgu Zaiful, Bahlut banyak mengenal erti hidup yang sebenar serta merungkai sedikit demi sedikit mitesri yang menyelubungi kampung halamannya.

aku bagi 5 bintang...10 over 10 for this novel! memang he deserved an award for his books. ok aku mengaku aku ada menitis air mata juga la baca cerita neh. sedih wey! jalan cerita dia yang tak bosan and aku rasa tak nak stop baca buku neh tadi hahahahaha. don't blame me for not doing anything because the story was wonderful and jarang kan kita dengar cerita pasal anak orang asli. selalu novel mesti tentang si jejaka yang sangat kacak, berketurunan berada, kerja dekat office pencakar langit and the girl will be very 'natural beauty' with black long hair, beautiful smiles that melts every hearts, kerja biasa-biasa like office girl and tak kaya. ala-ala cerita korea boys over flower or jepunnya hana yori dango. bosan.

ce cuba buka sikit minda korang. cuba baca cerita yang lebih realistik. siap ada semangat 1Malaysia lagi tau cerita neh. *tak tau la aku FT nak perli atau memang sokong 1 Malaysia* as i know FT suka 'memuji' kisah politik atau isu semasa dalam karya beliau, i loike it. yela kaum orang asli mana boleh kita pinggirkan kan? aku sarankan la korang baca cerita neh dikala bosan menunggu cuti semester habis hahaha. ok kalau ikut turn lepas Bahlut is Duka Tuan Bertahkta tapi aku jumpa buku lain pula hasil tangan FT; Ketupat Cinta. ada nampak kat blog FT dulu. tapi no worries since its from my mom's school punya buku *mak saya cikgu library* so i got plenty of time nak baca buku neh. hahahaha padan muka students SMTL, siapa suruh malas membaca, tak dapat satu ilmu baru tau! hehehe adios!

::nota kaki::
eng : saya 
hek : awak

Wednesday, August 3, 2011

Kegilaan Semakin Menggila!

hahaha tajuk kali neh sangat gila-gila!! sebab aku dah semakin gila. ya dunia aku semakin sempit sesempit dapur rumahku yang tidak seluas dapur rumah Chef Wan -.-"

kan aku dah cakap. time cuti semester aku mesti jadi gila. bukan gila macam majalah gila-gila tapi aku dah gila memasak! tak kira la bulan puasa ka tak puasa ka sama ja. and aku rasa time bulan puasa neh nafsu memasak aku semakin menjadi-jadi since sekolah mak aku cuti seminggu untuk menyambut awal ramadhan so teman memasak aku sentiasa menyokong segala idea serta menyumbang segala idea yang beliau ada. hahaha tak percaya?

-a day before fasting: mini cupcakes
-first day of ramadhan: chicken chop and instant pizza
-second day of ramadhan: acara menguli sendiri mini pizza dan successfully 7 mini pizza aku buat!
-third day of ramadhan: sandwich telur and chocolate trifle is superb!

korang tengok la esok aku nak masak apa. selalunya mesti aku cakap kat mak aku. "mak penat la, petang neh kita nak masak apa? perangat je la lauk-lauk mana ada" tapi end up aku mesti buat something. hahaha koman-koman(at least) aku goreng cempedak ka...or buat sandwich telur which is the best meal berbuka tadi. family aku jenis tak makan nasi time berbuka puasa.

so meh aku upload sikit chocolate trifle yang aku try buat tadi. kelam-kabut juga nak buat trifle sebab both my little brother tak minat sangat buah-buah neh *weird kan?* so aku kena cari trifle yang bukan berasaskan buah tapi semua yang aku google mesti ada buah. last-last aku jumpa oreo trifle! zasss~


since nama pun choc trifle so layers dia a bit blurr hahaha
*nota sudip: bottom layer = cake (sponge/rolls/apa yang ada di rumah)
second layer = oreo biscuits
third layer = choc pudding
forth/last/upper layer = jelly layer
on top of it i add on a scoop of ice cream!

so tadi bila dig in trifle i mean my first DIY trifle terasa nikmat sangat! very chocolatier~ hahaha semi-sweet chocolate pudding with oreo plus orange jelly on top memang sedap. try la. easy as pie trifle!

how to trifle yourself:
- choc pudding:: 3 tablespoon cocoa powder
                         1/2 cup sugar
                         1/4 cup cornstarch
                         pinch of salt
                         2 3/4 cups of milk
                         2 tablespoon butter
                         2 teaspoon vanilla essence

-mix 4 bahan terawal(serbuk koko, gula, tepung jagung and garam). mix it with milk and cook(heat) it until it thick. tutup api then add the butter and vanilla essence.

-now the trifle:: 
-susun the bottom layer with cakes. basahkan sikit kek dengan air susu or any water you want(maybe juice?). add on a new layer with crushed oreo. pastikan tutup lapisan kek tadi. kemudian tutup lapisan biskut oreo dengan choc pudding. on top of it layer with jellies. chilled it before serving.

actually memasak neh ikut je hati korang. nak buat trifle tu banyak layers pun takpa. kalau korang pakai baldi, 10 layer pun boleh hahaha...! alamak mata dah kuyu neh, tangan dah slow motion ja nak menaip banyak-banyak. setan xda pun mata berat. hahahaha ok laa peeps, got to go see ya next time! adios.