There was an error in this gadget

Thursday, October 28, 2010

betul ke neh?

selesai menulis resume. 

tmpt latihan industrial: pusat ikan hiasan enggor, perak. 

alone.

hmmmm am i doing the right decision guys.....?

somebody call 911 coz my heart is at critical stage ::berbelah bahagi::

Monday, October 25, 2010

snap2x ngn class rep ;p

nad the superdiva!

cobaan utk jd diva jr. haha

ceria x kitorang?

kena berjalan utk ke farm

yeay smp sudah! ^0^

my fav fish Pearl scale!






penat pusing sgt la byk kolam k...?





cubaan utk melompat yg gagal hahaha

sanggup???


shit's pond hmmm...

cara2 utk harvest tubifex

arowana beb!


masa neh deorg tgh asingkan telur ikan ngn mummy de~


cukup dh kot huhuhu ENJOY!









mode ::jet leg::

salam, jet leg aku dh hilang *p johor ja kot hahahahaha*
so aku dh mula nk upload picture trip tp bukan di facebook sbb dh ramai yg upload gambar yg sama. jadi aku ambil keputusan utk upload di blog kesayangan aku ja *poyo*

dh memang menjadi adat lepas ja balik dr mana2 holiday or trip mesti suma orang busy upload pictures kan? hahahaha budak2 klas aku skrg tgh dok meggila meng'upload' picture yg terbaik utk ditonton dan utk mengena member2.

perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 14 jam menyebabkan semua orang 'naik angin' dgn driver yg tak tahu jalan di johor. haish...penat to x duduk lam bas berjam-jam. nasib baik bas aku xpenuh dan aku duduk sorang2 ja utk 2 seat. hahaha best~

kitorang mula bertolak dr UMT, Terengganu lebih kurang pukul 9 la kot. stop sat kt Muadzam Shah utk solat & makan before trus ke Johor. sampai2 lak driver x tahu jln @_@ adoyai penat kitorg dok pusing2 skudai tu. tp aku to driver tu lg la penat kn? ~_~

pg yg ceria sbb nk pergi tgk farm terbesar di malaysia (tp aku rasa Dr Yeong pernah kata terbesar di dunia; maybe market dia kot). wah...sgt2 best sbb ada mcm2 jenis ornamental fish kt situ^_^ but my favourite adalah Pearlscale! ikan neh sgt la bulat ye mcm bola keranjang ja, kawaii sgt!!!

next kiotrang pergi tgk ladang ternak cacing tubifex. igt x post yg lepas? ok now i will tell you guys what exactly yg ada kt ladang neh. ladang neh dimiliki oleh Chinese, and for your information cacing neh diternak di dlm kolam yg penuh dengan tahi atau bak kata member aku SHIT! -__-" cacing neh orang wat life food untuk ikan hiasan. yuckss! ada satu kolam neh dh 20 tahun deorg x kering kan. waaaa ley bayang kan x??? agak korang la kn tahi(ok aku guna bahasa sopan=manure) apa yg deorg guna? jeng3x....tuan ladang tu xnk reveal manure apa yg deorg guna tp dia ada cakap chicken manure mmg low quality sbb cacing tu nnt kecik sgt. haa dpt agak la kn deorg guna manure pa...? lepas je keluar dr kolam tu terus suma dak klas ak 'mensucikan' kaki dan segala benda yg berkaitan. pengajaran disini ialah semua dh pandai samak ye. hehehehe

satu benda yg aku xpuas ati trip kali neh adalah perangai driver yg sgt3x la x relevant. nk tau kenapa? pagi sabtu tu sepatutnya kitorang lawat another ornamental fish farm. dek keletihan melantak dua keping roti canai plus menghabiskan telur rebus nisah jd aku tertido kekenyangan. niat dlm ati nk take nap kejap sbb nk smp farm tu takes only less than half an hour ja. tp sedar2 ja aku dh smpai Mersing. apakah????? aku tny ketua klas and de jawab driver bas xmo p farm tu sbb nnt nk balik deorg kena patah balik. alasan apakah ini???? langsung x masuk akal ya rakan2. mode down gila time tu wawawawa....nk tgk ikan laa pak cik!!! so kitorang pun terus la blk terengganu T_T

ok2 done. aku nk upload pictures lak. sila tggu kemunculan nya~ ^0^

Wednesday, October 20, 2010

tomorrow morning
8 a.m.

off to Johor
Euro Rich Hotel

Have FUN!!!! ^0^

Monday, October 18, 2010

mode ::bengang::

kenapa la lately neh ada ja org nk sakitkan hati aku? nk cakap aku neh sensitif, abis kenapa kwn2 aku yg lain pn sakit ati ngn dak sorang neh??? sabar meknie sabar....easy for you to say. yela2 nk story la neh....

tgh ari td pas abis klas mber aku sorg neh ckp nk blk ngn bf dia sbb keta yg kitorang nk tumpang tu penuh. so kitorang pn blk la tanpa sebarang kemusykilan. alamak ai, kunci umah xdak!!! ada kt member aku yg nk blk ngn bf dia td! nk mtk kt yg lain lak tgh ada klas time tu. aku pn kol la member aku neh.

aku: oit ktna?
si A: aku kt library awat?
aku: wey kunci umah xdak huhuhu...ada dak kt ank? [padahal mmg to pn dia ada]
si A: alaa...nurul xdak ka kunci? aku nmpk lam beg de smlm...
aku: xdak la...bkn ka td ank kunci umah b4 p klas?
si A: mmg la, wani xdak ka kt umah?
aku: xdak laa...wey antaq sat kunci umah huhuhu
si A: cuba la tgk lam beg tu dulu. xkan xdak kot~
aku: alaa..xdak laa [ish xpaham2 lg ka??]
suh gg antaq sat xley ka?
si A: ish, suha blk kul brp?
aku: ntah dia ad klas lg kot.
si A: hmmm satg aku antaq la [bunyi mcm xmo ja ;( ]
aku: xpa la...*hanged up*

alaa...ssh sgt ka nk antaq kunci umah tu???? bukan nya jauh sgt pn umah kalo nek moto. 5 minit dh smp kot. dh la ganu neh panas gila, aku pn p la beli mknan cket. lapar kot~ mesej msuk.
[suha blk kul 3. tggu ja la jap. kalo ak blk pn blom tentu kul 4 ak smp..]

oit kawan, aku tggu tgh panas ko duduk lam aircond kot. agak2 la wey!!!! bkn nya aku suruh ko blk jln kaki, nek moto sat ja hantar kunci tu. sayang sangat kt bf smp xley mtk tolong. xpa wey aku x mau minta tolong dh kt bf ko. moto wa pn dh repair (wa pakai duit sndiri to x!) wa x payah ssh kn bf ko dh pasneh! haaa...kn dh kluar dh bahasa adnan sempit -_-"

aku tggu kt dpn umah tu dari kul 2.20 ptg smp kul 3.30 ptg. alhamdulillah suha blk trus lps klas. nk harap kt member sndiri mmg susah la. asyik nk berkepit 24/7 ngn bf dia. wak luu la!!! bikin ati wa panas der~ suha ngn wani trus ajak repair motor. xde la repair sgt pn. wat no plat blkg ngn beli side mirror ja pn. nk tggu org tu beli smp abis sem la motor tu berhabuk. hmmm

"kawan masa gelak memang ramai, tapi kawan masa menangis sorang pn tak dak" T_T

Cinta Yang Dipaksa

waahhhh....next year dh kna wat LI (latihan industrial) aka praktikal time bebeh! alaa x syok x syok x syok! sebab apa? sebab aku nk sangat wat praktikal on ornament fish tp kawan aku ajak wat praktikal udang putih -_-" atas alasan dpt elaun....wa x layan la elaun2 neh, wa nk ilmu ja. huhuhu

dari masuk UMT, aku dh cuba fikir benda apa yang aku nk buat bila dh abis study nnt. and yes, this year aku berkobar-kobar nk wat pasal ikan hiasan. kenapa? sebab ikan hiasan cantik~ ada ikan nemo (clownfish), ada dowry (blue tang fish), ada butterfly carp...oh sungguh banyak ikan hiasan yang cantik2. aku teringin nak buat final projek on ornament fish!!!

tapi apakan daya. kalo nk pg tmp praktikal ikan hiasan sorg2 mcm x best lak. kn kn kn? alaa...terpaksa menyemai cinta terhadap udang putih....i hate outdoor culture! T_T

Saturday, October 16, 2010

aku rindu kamu~

sejak aku baca blog fay, ayat neh menari-nari kt kepala aku:

pernah x korg rasa jantung neh sakit sgt2 sbb igt kn org2 yg korg sayang...?
aduss rindu sgt2 kt deorg even aku xla study abroad cm kt UK or Egypt...
yup, im totally in messed coz i missed u dem much!!!

person i missed so much rite now:
1) mommy
2) abah
3) aiman & ulis
4) both my sisters
5) moksu aka fidchaiyok
6) dina & izzah & daus
7) my favourite chair

friends that rushing into my head:
azira, farahdina, suriyati, nadirah, beton, midah, isma, kak chah, tokna, faten, fit, eli, nanab, melia, kaka, denah, cipak, anis, hasz, ha, mira, re, duyah, che an, pidah, wan amira, ilham, ika pishol, ropi, ekyn, syahira, faten syaheerah, waahhhh....byk ngat nk tulis...suma yg aku kenal la senang cerita!

huhuhuhuhu...nk ja upload pics tp xley la tenet neh huhh. kecik ati ngn broadband!


iktiofisiologi....fuhh

seminggu yg penuh ngn subjek iktio mmg sgt memeningkan. @_@

daripada sabtu mlm ahad sampai la jumaat mlm sabtu. its all about iktio!
-klas tambahan
-test
-last date for assgmt tulang
-journal presantation

daripada suma benda pasal iktio mggu neh, journal presentation yg paling aku benci...huhuhu xdpt jawab soalan pensyarah. abis la markah aku. berharap markah tulang tu dapat la lebih. byk abis kn duit buat magazine tu. dh sampai bertulang biji mata aku tgk tulang ikan tu. test iktio, alhamdulillah aku boleh jawab. next monday ada lab lagi T_T. bila nk abis la lab iktio neh???

oh lupa lak, even mggu neh penuh ngn kerja dan aku dh berapa mlm tido lmbt....next week is a happy week!!!! oppsss...after live food test laa hehehe. 21-23/10 ada field trip to johor! hahahaha best best best! penginapan yg tip top; thanks to my lecturer yg suggest Euro Rich Hotel. trip kali neh kitorg satu klas nk pg tgk kilang cacing tubifex. owh ad kisah ye psal cacing neh. blk dr trip nnt story len. lawatan ke the biggest ornamental fish farm, ok this is my favourite sbb igt nk wat final year project on ornament fish :) and the main highlight is pg kilang artemia. dh nama pn live food culture field trip. ok neh saja utk kali neh ;)


Monday, October 11, 2010

>.<" don't let me shout!

sudah !!!!!

aku dh bosan dengar arahan kau!

kau ingat kau tu siapa?

bos aku?

orang atasan aku?

emak aku?

diam la!

kau pekak ke?

aku kata diam!!!!

jangan ingat aku boleh kau pijak-pijakkan

jangan ingat aku boleh dimain-mainkan

aku insan biasa

punya rasa dan maruah

kau buat aku macam kuli

kau perlu aku kau jerit

kau tak perlukan aku kau campak

sudah lah

kau ingat kau tu bagus sangat ke?

jangan sampai gunung api melimpah ruah

jangan sampai angin bertiup kencang

baik kau tutup mulut kau

sebelum aku cabut mulut kau!


Astaghfirullahalazim....Sabar itu separuh daripada iman T_T
Ya Allah berikanlah kesabaran kepada diriku ini.

Friday, October 8, 2010

Setiap Yang Hidup Akan Kembali Kepada-Nya

Maaf, entry kali ini ditulis bukan di dalam bahasa inggeris.

Jam 12.01 tengah hari. 8/10/2010.
ringtone handphone ku berbunyi menandakan ada kiriman mesej yang masuk.
"mesti mak neh, arini kan ari jumaat", bisik hati ku.
[man anak mak ngah lemas di lubuk sembilang]
".......", aku berlari ke bilik sebelah; privacy.
ku balas mesej mak.
aku: [man..?? cmna?]
mak: [dah tak ada]
aku: [bila?]
mak: [sejam yang lepas]
aku: [simpan bila?]
mak: [petang ni]
aku: [mak ngah mcm mna? should i come home?]
mak: [tak payah la]

Inna lillah wa inna 'ilayhi roji'un.


aku menggeletar untuk seketika. baru beberapa detik yang lalu aku tunjukkan gambar raya kepada nurul; teman rumah ku.
aku: neh la sepupu aku. nakal cket. aritu dia kaler rambut warna biru. bising mak dia. kena tukar balik warna hitam.

mindaku merewang sejenak. macam mana sepupu ku boleh lemas? bagaimana rupanya bila dijumpa? air mata menitis lagi. betul ke dia dah tak ada? aku mimpi ke? Ya Allah, Kau tempat kan lah Mohd Akmal Hakim bersama orang-orang yang beriman dan soleh. Ampunkan lah segala dosa-dosanya dan Ya Allah, aku maafkan dia sekiranya dia pernah bersalah kepadaku.

Al-Fatihah.



Tuesday, October 5, 2010

thanks for hurting my heart

thanks a bunch
yes, i won't hate you
even you are hurting me
no you are not hurting me
but you help me
to see the real world

thank you very much
for all those words that 'soothing' me
it helps me to cool down
teach me to be patient

thank you very much
for helping me to see the other part of the world
where not everybody can see it through 'hypocrite'
it helps me to be stronger

thanks a lot
for being with me up until now
you better find another partner dear
because i want to be independent
i want to be someone who can be proud of
so that my true friends can say
'hey thats my friend!'
not like you who always put me down

arigatou
kamsahamida
terima kasih
thank you
for always 'supporting' me

take care, sayonara~

Integrated Aquaculture II

as promised from past few months here are the pictures for my project a.k.a outdoor practical for Integrated Aquaculture subject this semester.

i was making holes for the roots

making holes for the cups

tadaa...medium for Mustard Greens (Sawi)

checking the tank before loading the fish

catfish had been load in the tank!

sha don't look at me like that! ;p

oh look, something came out!

remember the one i told about the green water?
no, this is the beginning of it...

after about two months later

Alhamdulillah, our Sawi had grown up

there you go, now we have to wait a little bit more for that Sawi to grow up bigger before we can harvest it. as for the catfish, they had grown up well. but i'm so sorry because i forgot to take the picture of it. ok now i will show you guys the best group for vegetables products that had done by our aquaculture and fisheries seniors; big applause for them! ;)

really fresh right?

see it for full version. satisfied!

nurul wants to look like she was in that team haha

envy with their vegie!

my friends and i also want to be in this group!