There was an error in this gadget

Tuesday, May 31, 2011

Oh Saya Juga Tengah Ber-LI~

LI stands for Latihan Industri, ok memandangkan ramai kawan-kawan aku pakat letak profile picture diorang tengah berpraktikal di kolam-kolam ternakan. aku pun nak jugak letak picutre of me masa berpraktikal, tapi in this blog ja la. malas la nak tukar profile picture facebook tu. ingat senang ka nak buat photoshoot untuk picutre tu??? hahahaha it takes lot of practice ok?


ok cukup la sampai sini nak, tengok asmara episod akhir~ bye..BYE! hahahaha adios amigos~

Sunday, May 29, 2011

Mari Berkaraoke!

Sunday Evening Fever bebeh!

hahaha bbosan lak aku petang-petang ahad neh. housemate dua-dua balik rumah. budak-budak praktikal aku pun pakat balik, kalau tak boleh gak ajak jenjalan kat pekan kuale tu. so aku pun buka la laptop yang setia menjadi peneman aku hujung minggu neh. eh lama aku tak tengok folder lagu dulu-dulu. karok pun best neh. dah alang-alang duduk sorang neh suara sedap ke sumbang ke lantak la.

bak kata yus raja lawak, "nak tuju lagu boleh?" oh yeah aku tak tahu dah berapa banyak lagu aku dok tuju petang-petang neh. hahahaha. biasanya kalau korang pergi karok bilik jamban tu mesti orang akan nyanyi lagu melayu lama-lama. rock cintan wey! so apa lagi jom layan lagu-lagu neh:

1) Wing - Syakila *aku rindu mek sha sebenaqnya*
2) Wing - Taman Rashidah Utama
3) Iklim - Gerhana Cinta Luka
4) Iklim - Bukan Ku Tak Sudi
5) Awie - Ratuku *peberet ai neh*
6) Awie - Tragedi Oktober
7) Britney Spears - Overprotected
8) Britney Spears - Ops I Did It Again
9) Pussycat Dolls - Sway
10) Dato Siti - Percayalah
11) Dato Siti - Jerat Percintaan
12) 2by2 & Siti - Mawarku
13) Marcell - Tak Terganti
14) Marcell - Peri Cintaku
15) Sheila On 7 - Pria Terhebat
16) Sheila On 7 - Dan
17) Sheila On 7 - Sephia
18) Wonder Girls - Nobody
19) Suneohair - Waltz
20) CN Blue - Love

ok neh top 20 aku punya list kalau nak karok sorang-sorang dengan suara sumbang mambang sebab aku pakai headphone so sah-sah aku tak dengar suara sumbang aku. hahahahaha so tell me guys what's your favourite song to sing a long. tak kira la kat karok jamban ke karok sendiri-sendiri ke. just want to share our favourite musics with the world. peace.

Saturday, May 28, 2011

Manusia Mudah Melatah

Hindari 3M ini "Manusia Mudah Melatah". oh yeah korang ingat gula garam aja ke kena kurangkan dalam amalan pemakanan kita? melatah juga perlu dijauhi. bukan la melatah macam atuk-atuk atau nenek di kampung ala-ala "opocot nenek kau aku, aku nenek aku tapi bukan nenek nenek?" tapi melatah bila suatu isu digembar-gembur tanpa mengkaji asal - usul perkara yang diperkatakan.

baru-baru neh gempar isu Secret Recipe haram kerana mengandungi DNA babi. meatball IKEA haram kerana mengandungi babi. sosej tak boleh makan sebab kelongsong dia dari usus babi. yanasensei buat Giveaway. eh eh yang tu betul. memang cik yanasensei tengah busy dengan Yanasensei's Giveaway.

tapi bagi aku la....sebagai pembaca setia untuk isu-isu sensitif berkaitan Islam tak kira la makanan ka pakaian ka perang ka aku nak juga updates pasal benda-benda macam neh. lagi-lagi pasal makanan la sebab benda yang kita buat hampir setiap masa 24/7 tak pernah jemu. tipu la kalau korang cakap korang tak makan! bulimia pun makan before puke out the foods they ate.

ok back to the topic, people out there please i beg you please jangan mudah melatah bila isu-isu macam neh keluar internet tambah-tambah blog. bukan nak perlecehkan bloggers ok. tapi lepas aku baca blog PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) aku rasa melayu mudah melatah. benda tu entah dari mana kita dengar. without evidence, without prove kita fitnah sesuatu benda. i'm not saying this to them but to myself too since aku rasa aku pun pernah post benda-benda yang aku sendiri tak pasti. tapi itu sebabnya kita kena tahu macam mana nak communicate. quote atau citation penting before posting sesuatu artikel. tambah-tambah blogger famous. ramai singgah nak baca entry baru. please, this reminder goes to all blogger and me, if you are not sure of what you are going to post do tell us its a rumors or just state it where do you get the info. eg; emails, other blogs, or in the social networks such as facebook or twitter.

second most important thing is. if, i said it again if, kalau la entri yang korang tulis tu salah. please, onegai, tolonglah apologies to what ever you had post in your blog. kesian kat orang yang kena fitnah tu. tak pasal-pasal jatuh ke saham deorang. mana nak sorok muka? deactivate facebook? kalau ada yang berniaga tak pasal-pasal costumers lari padahal benda tak betul pun. tak salah pun minta maaf. bak kata seorang pembaca blog neh. they will respect the blogger more if he/she apologies for their fault. eh kejap, yang neh nak kena cited jugak ke? hahahaha

baru aku sedar, panjang lak entri aku kali neh. mesti kome-kome penat nak membaca ye dok? haish, awok dah mule belajo cakap kuale dah. sikit-sikit bule ler...idok le bunyi macam pak jabit lagi. hahahaha udah-udah le, penat pulak rasenye tulis malam neh. jom kite bako je rumah kak limah!!!

Tuesday, May 24, 2011

“Yanasensei’s Giveaway!”



oh yeah dah lama aku usha giveaway neh. penat gak laa aku buat looklet tu last-last tak ley nak save. T_T tQ Ilham sebab tukar yang baru punya Giveaway~ *happy* ok here we go!

what does love means to you? passion? pure? unpredictable? appreciate? oh camon meknie think! for me laa kan cik yana sensei, love is a passions that no one can see it unless they fall in love. it is so fragile that no guarantee for those who take the risk of buying it. love is soul mate. love is colgate. hahaha coz it makes you smile brightly. love is like a bubble, freely fly in the sky until one time it burst out the happiness to you~

picture credit to: http://bbstormwallpapers.com/2008/12/04/love-bubbles-wallpaper

ok aku nak tag 3 person kat sini;
-dayah nanoha
-nana pinkie
-axiera toek

p/s: siapa-siapa yang rasa nak join giveaway neh klik je kt SINI. feel free to join ye! ;)


Wednesday, May 18, 2011

Hello Internship!

well hello friends! *ala-ala anuar hadi* ok enough im not a big fan of anuar hadi the famous vlog in youtube. amboi laa neh ramai dok buat vlog. makin bertambah list aku nak menjengok ke youtube nanti. hehehehe well good luck people!

ok to my main topic. latihan industri aku dah start. well actually *banyak lak well* hari neh baru betul-betul start. perghh habis satu badan sengal! cuci longkang. ok korang mesti cakap. hekeleh minah  neh cuci longkang pun kecoh! longkang tu pangjang kot. dah laa banyak kerengga! then tengah hari yup, tongah paneh den bersihkan tapak semaian untuk aquatic plant cultivation. yo den tau dah hari neh bagaimana rasanya panas terik yang petani-petani rasa setiap hari. thank God Allah for giving me this chance to reveal the real life to me.

as far as today, internship is kind of ok laa. all the staff are just so kind and friendly. give and take is what i have to do they give knowledge i take it as experience. so ok for now, i need to go. pray for my work done smoothly and i got the best marks for my internship. adios amigos! ^__^

Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru

guru ibarat hujan. kenapa hujan? sebab hujan tu rahmat. walaupun bila hujan kita susah nak buat kerja, baju lambat kering tapi hujan tu sejukkan hari kemarau. hujan bagi pokok tumbuh menghijau. hujan dapat bagi rezeki pada penjual baju hujan dan payung. the best part is there's a rainbow cheerish our hearts in the end of the day. macam cikgu la, mencurahkan segala ilmu di dada beliau seperti hujan dan menjadi pelangi kejayaan pada para pelajarnya. ilmu yang diberi kalau ditambah dengan usaha pasti membuahkan hasil yang sama seperti hujan dan matahari. membantu sang pokok menghasilkan buah yang ranum. walau guru garang yang mengajar, tujuannya hanya satu; memberi kejayaan kepada bangsa-bangsanya. manusia hanya menghargai sesuatu bila hak miliknya hilang dari padangan mata kasar. dia lupa jasa siapa dirinya berjaya. seperti sang pelangi yang muncul di sebalik hujan yang dicemuh tadi. lupa bagaimana terciptanya sang pelangi. tiada hujan maka tiadalah pelangi. itulah guru. terima kasih cikgu.maaf kerana diri ini hanya menghargaimu bila makin dimamah usia. Selamat Hari Guru.


p/s: selamat hari guru buat mak & abah, cikgu-cikgu sekolah kebangsaan seri negeri, sekolah menengah kebangsaan agama kedah, kolej matrikulasi perak universiti malaysia terengganu. tak lupa rakan-rakan yang bakal bergelar guru; fatin [orang biasa], hasz, izzati rahmat, arina, afif, izzudin khalid dan yang lain-lain (mau penuh nak list sorang-sorang)

Wednesday, May 11, 2011

Omma, Mummy, Okaasan, Emak.

they say once in every year its your day Mak, but for me everyday is your day.
Mak, they say flowers are given during Mother's Day but actually you are the flower in my heart.
as I count today, its been 22 years, 5 months and 8 days I lived. thanks for you who giving birth to me.
Mak, you know last week I felt terribly unease to get without keropok lekor.
because I know you love it so much. I bought it 2 days earlier so that I won't forget to buy it.
Mak, aah said that your eye sight is becoming worse lately, so I baked carrot cupcakes for you.
I wish I could do more to help you.

if Cinderella had a Fairy Godmother, I have YOU.
if Aladdin can asked his Genies for help, YOU always here to help me.
if King Author had his sword to protect him, I always protected by YOU.
Mak, even if I'm rich as Donald Trump I don't think I can repay to what YOU had given to me.
even if there is Superman in front of me, he can't never beat YOU Mak.
Mak, you more than just a hero in my life. you are one in a kind creature that god had sent to me.
Thank you Allah for giving me a life from a woman called 'Mak'.
how wonderful my life is to have you Mak.


as times pass by, I face the life.
with you mother, I passed with smile.
as I grow up, you lead my life.
for a brighter path, you guide me the way.
thank you mother, to show me the world.
until the end of my life, you always the queen of my heart.

p/s: thanks to my Mak for everything. xoxoxo 

Tuesday, May 10, 2011

MOOD:: Selamat Bercuti-cutian Semua!

wah sampai ja rumah ingat nak update, tapi apakan daya, broadband ku masih di dalam keadaan yang kritikal. maka, terpaksa berebut dengan adik-adikku yang sememangnya celik IT. pagi-pagi dah buka internet. nak masak cari resepi kat google. nak tidur pun menyempat lagi update status kat facebook. oh malangnya nasib kakakmu yang berhati mulia ini. bagi ja adik dia main internet. aku? lepas gian wey pegang remote tv. hahahaha. jangan tanya channel apa aku tengok kat tv sebab channel neh ja aku dok tekan kat remote astro tu: 391, 705, 707 and 701. hahahaha ya aku memang gila!

oh ya lupa...hati berdegup kencang tiap kali aku teringat tentangnya. otakku ligat memikirnya tiap malam sebelum beradu. dia, buat hari cuti ku tidak keruan jadinya. gelabah sentiasa. time makan durian pun boleh teringat. haishh -.-" sapa??? bukan sapa tapi apa! weekend neh aku dah kena pi perak~ makkk takmau pi praktikal....tudiennn balik kampung ja blog truih jadi blog oghang kedah. cait hipokrit punya orang! hahaha. wey takmau pi praktikal boleh tak? kesian abah aku. aku tak boleh nak hantar dia pi airport tahun neh. kalau tak tiap-tiap tahun aku ponteng sekolah hantar abah aku pi umrah.

oit, pak aku nak berkebun oiii~~ hahahaha aku tak tau kali neh taik ayam tu hangat berapa lama. abah aku neh kalau orang nak berniaga, dia pun nak berniaga. orang pakat bela ikan, dia pun nak bela ikan. baru-baru neh (maksud aku bulan 12 ritu) dia semangat nak bela kambing sebab kambing sekolah dia baru beranak. -.-" la neh ada la berapa belas ekor tak tau anak kambing dia. ikan keli pun pakat malas nak tengok padahal hari tu semangat suh aku pi tengok dia bela ikan keli. kali neh nak berkebun pulak dah! pokok garu-garu. hahaha dok aish, pokok gaharu. jangan tanya aku tu pokok apa, ampa pi tengok kot Google pi.

tetiba otak aku blurr pagi-pagi neh. oh ya, malam neh adik aku encik ensem ku aiman ada grading taekwondo. hope he passed it in one go. even he still in white belt and people always said that it easy to passed white belt but this kid; aiman, he's kinda lack in receiving instructions. i'm afraid he's going to be nervous and out of focus (wait i think i'm the one who nervous!)

and for me, today i'm going to make cupcakes with egg tarts with my sisters! oh baking time with the girls~ i missed the old time we spend together. na, is going to her college end of this month while aah is still wondering which college should her go. uitm or kolej professional mara. both in account subject. if she going to uitm means she have to go on 21/5. too rush i think. ok la, aku nak sambung buat kerja adios amigos! *wink*

Monday, May 2, 2011

As You Can See~~

As you can see, my mini project is done.
As you can see, my mini project presentation is done.
As you can see, my relationship with seaweed cultivation is done.
As you can see hadoi...berapa banyak kali as you can see daaa!

oh mood sekarang? gumbira teramat-amat sangat! rasa nak senyum ja. rasa nak gelak kuat-kuat ja. rasa nak jalan sambil lompat-lompat ja. weeeee~~

oh ya, sempena bersuka-suka di kelas TERAKHIR seaweed sambil memberi markah untuk presentation mari tengok tajuk-tajuk presentation hari neh..proximate done. bla bla bla salinity done. bla bla bla ehh2 apa tu....? seaweed crackers??? seaweed jam???? apo kobondo neh milah?! ada student buat mini project masak-masak laa. this means, kejap lagi akan ada sesi rasa-merasa! cuak lak aku. seaweed jam??? eeuww....sah warna.....oh tak dapat bayangkan. seaweed cracker, ok yang neh cik Nana pilih warna pink masa aku buat soal kaji selidik.   -.-" cik nana, kalau la kepok tadi warna pink....

okay presentation aku tak nak bincang kat sini sebab the best part of today is i had a chance to eat "seaweed cracker" atau bahasa melayu modennya keropok lekor rumpai laut. eerghhh...masa tengok gambar kat slide, hijau???? gilo ko nak makan kepok gitu? dah la bentuk sekali tengok macam....*puke* tapi dah alang-alang dapat kesempatan yang aku rasa tak dak dah lepas neh aku pun try la makan. ok fine rasa IKAN je. hahaha bajet nak ada siwid berketul-ketul ja takut nak makan. next. ingat dah abis ke???? seaweed jam. yang neh serious memang warna hijo ye tuan-tuan dan puan-puan. alaa yang neh pun suspen ja lebih padahal rasa macam kaya pandan. yang lainnnya dapat la rasa rumpai laut mahal "nori". hahaha. harap-harap perut aku tak meragam lepas neh. kalau tak aku saman budak-budak tu.

macam-macam ragam aku ley tengok dalam kelas tadi. Gan tersengih-sengih padahal dulu nak senyum pun susah. budak-budak neh dah macam orang gila ja bila kelas dah abis. hepi nampak? hahaha. oh ya lupa. Gan seronok gila kentang nak bergambar dengan aku. aku?? hahaha gila ka? amik gambar kenang-kenangan satu kelas even syahir tak ada. gambar Gan? tunggu la cik nana upload, aku tag bagi semua orang tengok hahahahaha

Sunday, May 1, 2011

Bila Aku Stress!!!!

Gracilaria manilaensis will be stress at 35 ppt salinity level because this species origin from a brackish surrounding. Therefore, at 35 ppt the nutrient uptake rates and relative growth rates are the lowest among of all selected salinity levels. Why is this seaweed stress???? because me, myself also stress doing all this kind of typing and retyping all the facts that actually not in mind because the real fact is my mind is already in my hometown. bottom line, at my house. bottom line, together with my family. bottom line, i miss my mommy! and daddy! and aiman! and those ungrateful sisters and brothers! hahahahaha ok the last one is not true~

daaa~ i don't want to spend any minutes of my time doing this seaweed works again. i will never ever apply any subject that relates to the person in charge with seaweed. in other word, my lovely scandalicious mr gan and miss choy~~~ never regret to what you had choose! at least i can tolerate to any stress during my final year project next semester.

omo i really need to finish this thing quick because honestly i don't even started my study on aquaculture biotechnology yet! huhuhu blame that green seaweed!!! ok done with this i need to continue my works. yup my MEGA PROJECT on seaweed cultivation. adios amigos~

mak cik tepi jalan aku jumpa tengah cuci tank Gan, kesian -.-"

kawan mak cik kat atas tu..kesian muda-muda dah... 

ok fine mak cik go finish on what you are doing!!!