There was an error in this gadget

Wednesday, July 17, 2013

Long Time No Post?

Fuuuhhh.....fuuuuhhhhh....ffffuuuuuuuuuhhhhhh! Nah berhabuk nau blog neh. Ada dekat setahun tak update. Hehehe banyak benda sebenarnya nak update tapi malas ya ampun! Thus, here in this post I will summarized what had happened during 1 year had passed.

1) Alhamdulillah, selesai sudah 3 tahun pengajian di negeri orang.
2) Seronok berpuasa dan beraya bersama keluarga.
3) Happily graduated will my loves around me! even maksu and tokwan joined the big day! ;) #thanksyouguys
4) Stressed out about job hunting. Trust me, rasa nak give up pun ada. Orang keliling pakat dok tanya
"tak dapat kerja lagi ka?"
"awat yang dok rumah ja neh? tunggu orang masuk minang ka?" "tak minta kerja dekat **** ka? isi tak borang dekat ****?" x-(
5) At last, lepas kena desak dengan mak i applied for sewing class. Itupun sebab nampak banner nak amik student baru dekat GIATMARA. Yes, i've been there like 6 months. Pahit manis semua ada. I might do another post bout belajar menjahit dekat sana. Fashion & Dressmaking!
6) Disebabkan desakan mulut orang ramai, i tried to be a tuition teacher. Part time sambil belajar menjahit. It was hard at first. But now im coping with it. ;)
7) Extra money means extra jobs. So my sis and I jual tudung and other stuffs to get some pocket money. MUSLIMART STORE had borned.
8) So now, bulan puasa i ada la amik few orders from my aunts untuk buat baju melayu for their kids and husband. Tak siap lagi of course. Busy jadi surirumah berjaya sekarang neh. Hehe

So thats all for today. Dah lewat neh nak fetch my mum kat sekolah. Nanti i update you guys with new story. #macamlaadareaderskan hahaha see ya and take care! ;)

Sunday, June 17, 2012

Abah Oh Abah!

tic toc tic toc...in 5 more days my family will be in Terengganu sebab hoyeah finally on that day i dah habis belajar as a degree student in UMT. happy sad but happy again sebab nak jumpa dengan my family again! last time i balik my hometown was on february and now dah nak masuk wow 4 bulan tak jumpa my mom, dad, etc! eh eh tu kira lama la tu sebab i'm not studying abroad ok! local university je!

oh about this post after a very loooooooooooooooong update i made before, today i'm gonna write on my dad as today is Daddy's Day! oh dah lama sangat kan tak mengupdate sampai jari pun rasa kekok tulis post neh =.=" been busy dengan thesis writting and stuffs and also FINAL exams! still got two more papers but too lazy to study right now~ ;p

tadi tengok Saffiya dekat TV9. oh its about Father's Day! they talked about their father, daddy, abah, ayah, abuya or whatever you guys call your fathers is. so suddenly it pop up in my head yang i nak buat special entry for my dad.

[sila pasang lagu Yuna - Terukir Di Bintang]

i'm texting my Abah to wish him Israk Mikraj and Father's Day

me: Salam Israk Mikraj and Selamat Hari Abah! ;p
abah: tak dak hadiah kee...:->:->:->B-) [i don't know from whom he learn all these smiley]
me: abah cepat la mai ganu, sini tgh demam durian abah! sekilo RM10 ja
abah: p la makan kat mana2 longgok..habaq kat tuan drian minggu dpn abah saya mai bayaq B-)
me: ala makan ngn abah la best! kita buat kenduri durian tapi abah bayaq! ;p
abah: sampai petang jumaat
me: haaaa malam tu kita p laa payang!
abah: sett..

dari kecik lagi mana-mana makcik yang selisih dengan aku ja mesti cakap "eh eh ikut muka abah dia sungguh la! anak abah neh" and i was like urghhh i hate you aunty! i anak mak ok! muka i macam mak i ok aunty! sambil jeling-jeling tajam mak cik tu. yes, dulu memang aku akui susah sangat jiwa neh nak terima yang aku memang anak abah. sebab abah aku kulit gelap and mak aku kulit cerah, so haruslah aku bias time tu and cakap aku anak mak. perasan cantik =.=" but as time passed by, kenyataan tu dah tak boleh ditolak lagi. muka tak payah cakap la. memang ada iras abah ja. tone kulit pun sama. the way we talked pun sama. banyak cakap. resdung? yup. darah not officially yet tapi mak aku gerenti 1000% sama; A. food we like? durian, kambing, roti canai, etc.

aku selalu cakap dekat adik-adik aku yang abah sayang aku lebih! sebab apa? sebab aku nak bagi depa jeles! hahahaha tapi hakikatnya memang abah sayang aku lebih pun ;p everytime aku balik rumah mesti abah beli my favourite foods! abah jenis tak suka sembang gosip-gosip sangat. even he talks a lot but actually he's kinda mute in a certain way. petang lepas balik dari kebun, tengok-tengok atas meja ada roti canai with gulai ayam kampung and lassi. satgi malam lepas dia dating dengan bff, abah bawak balik char kuew tiau udang. esok, pasar malam abah beli macam-macam. lusa, tengah malam abah balik dari meeting dengan kawan abah bawa balik burger; na punya burger daging balut dengan telur with no roti, aah punya burger daging without sos, ulis punya burger ayam without sayur, aiman punya burger ayam without sayur and sos, mak punya burger benjo and me burger daging complete. how cool my Abah is! sikit pun abah tak complaint taste anak lain-lain. kadang-kadang abah beli mee goreng mamak tapi my mom tak suka mee mamak yang ada cucur so he bought one mee mamak special for my mom with her favourite teh ais. well, men can't say how he love you but he show it through his actions. Abah I Love You!

so why not we, as their sons/daughters call him and say "Abah, Selamat Hari Bapa and I will always love you and always will be!" Happy Abah's Day to my abah, Mohd Dzaher Saad!


oh please ignore that funny face! =.="
Abah, terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu~

Sunday, June 3, 2012

Final Year Exams As Final Year Student!

Salam readers! eh bajet ja kan ada pembaca. hahaha whatever la =.=" nak kabo esok dah start final exam first paper for final year dekat bumi terengganu neh. yup almost 3 years dah aku spent dekat UMT terchenta! hehehe ok laa buruk-buruk u neh pun tetap u aku kan? sini la aku kenal erti apa tu pengorbanan untuk mengejar segulung ijazah. senang tak senang laa jugak. harap-harap aku tak ada lagi dekat sini melainkan untuk convo day atau pun sambung belajar. tapi tak mau dah kot terengganu. ingat nak merantau pi sabah sarawak pulak lepas neh. Insyaallah~

semester neh aku amik 4 paper ja untuk final exam; English for Occupational Purpose, Communicative Arabic Language, Bioinformatic and Aquatic Organisms Phylogeny, and Meteorology. yup aku amik subjek meteor untuk elaktif sebab aku rasa macam menarik untuk student macam aku neh gain something out of the box. haha tak laa tau pasal aqua semata-mata kan? ;p

exam habis 21/6/12. weh cantik lak nombor kan? hehe by the way nak habaq mai, mak aku jemput aku balik abis exam nanti~~ weee seronok sebab selalu kena balik sendiri atau abah mai amik but this time mak yang offer nak jemput siap nak bawak tokwan mai sekali. nak abwak tokwan berjalan mak kata. hehe yeay seronok!

dah la update malam neh. tak study haram satu pun. mentang-mentang la esok paper language ja. perasan minah omputih la tu meknie. cakap pun berterabuq ada hati tak mau study eop =.=" benci. ok bai nak try study betoi-betoi.

p/s: playlist aku siap lagu omputih lagi tau! pasang lagu adele bagi trigger aku study english subject. hahaha wish me luck!

p/s/s: my dear friend from SMKAK dah kahwin!!!! Congrats Puan Hasni Jamaluddin! ^__^

Sunday, May 20, 2012

Hi, My Name Is Meknie!

fuuuhhhhhhhhh!!! pergh abis tempias air liur~ berhabuk sangat blog neh hah. got too many thins to update in proper way but let just make this one a quick update je ok? ;)

-regarding on my final year project (fyp); Alhamdulillah dah siap.
-fyp's presentation; done!
-thesis writing;done final draft~

-things around me; dinner Integra was awesome, celebrate birthday azri dekat pantai tok jembal, gegurl's outing, kes shopping tudung secara melampau.

-heart; been broken, sambung balik, retak, pecah, bought new one already ;p

tu ja la nak update pun. tiba2 blurr =.=" ok. out. bye.