There was an error in this gadget

Monday, April 23, 2012

Final Year Project Presentation.

akhirnya aku dah hampir sampai ke penghujung satu beban eh no la satu pengalaman hidup yang bagi aku sangat memeritkan. its ok, you will learn through experience right? start esok, Selasa, Rabu dan Khamis, hampir semua pelajar dari Aquaculture dan Fisheries akan mempersembahkan hasil kajian yang diorang buat mengikut tajuk masing-masing. walaupun presentation bukanlah bererti "kerja kau dah abis la bro!" tapi at least ringan dah sikit beban tu. so mari kita amik tips sikit untuk persediaan hari esok!

1) banyak-banyak meminta pada yang Maha Berkuasa. ya, Dia yang menentukan hidup kita selama ini. mungkin dalam kita dok sibuk-sibuk buat projek lupa nak solat jemaah, lupa nak mengaji Al-Quran, solat selalu lewat, mulut asyik mencarut bila stress. so banyak-banyak bertaubat dengan apa yang kita dah buat selama neh. banyak-banyakkan berdoa (Abah, 2012) InsyaAllah dipermudahkan segala kerja. Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. tapi jangan la dah abis present terus lupa dekat Allah. jangan ingat time susah ja! cuba bayangkan kalau Allah lupa nak bagi kesempatan untuk kita bernafas?

2) stress? biasala student tahun akhir stress (Emak, 2012) bila nak present projek. mana tak faham bawa berbincang dengan pensyarah masing-masing. kalau pensyarah busy? kawan-kawan kan ada? ;) tu la gunanya kawan. tolong masa susah, gelak masa senang. kalau nervous, minta tolong kawan jadi audience dengar presentation kita. aku stress? aku makan ais krim mat kool. baru la cool sentiasa. hehe

3) nervous nak tunggu turn present adalah normal untuk pelajar normal. apa aku buat? abah selalu pesan banyak-banyak selawat and baca doa neh: “La ilaha illa anta subhaanaka inni kuntu minazzholimiin.” Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh aku termasuk  orang-orang yang zalim. doa neh dibaca masa Nabi Yunus terperangkap dalam perut ikan paus. 


4) jangan tidur lewat sangat sebab nak berlatih cakap depan cermin ok! make sure you get yourself a beauty sleep means tidoq cukup laa bukan tidoq pakai maskara ka apa =.=" and tolong iron baju siap-siap. cik kiah, iron tudung tu awal-awal neh esok baru laa nak cari baju eh tak matching dengan tudung, kasut tak polish lagi eh eh tak dak letrik pulak pagi tu???? haaa tak ka naya ja pi present pakai baju kedut-kedut bajet shawl crumple ka hapa? 


5) esok, dah masuk dewan jangan gelabah macam biawak sangat! tau la UMT dengan biawak tak boleh dipisahkan tapi ce tarik nafas ce tarik nafas pastu lepas pelan-pelan feeling macam semua perasaan gelabah, nervous, cuak, takut tu keluar sekali dengan deru angin melalui celah- celah lubang hidung atau mulut tu~ haa kan dah kurang sikit nevous tu! ;)


ok, cukup la sampai sini ja nak mengarut. nak pi make up slides lawa-lawa untuk lusa punya presentation! jangan lupa Rabu, 10.15 pagi di Bilik Seminar Inos ye kawan-kawan! ;)


"good luck mama!"

Saturday, April 7, 2012

Mid Sem Y U No Fun?

my last mid semester break is spending my whole day in laboratory doing my final year project. i still got 12 more samples to go. i miss my mom, i miss daddy, i miss my little brother.

my mom,
she keep asking me to bring some keropok keping ikan tamban for her but unfortunately i have to post it for her. sorry mom, i can't be home this week. it suppose to be her surprise but in the end she knew it already. one tudung bawal for her. ok mom, i'll post it as soon as possible ok?

myself,
spending my day at lab and alone at home is nothing. the best part is, last night i found out that there was 'biawak' resting underneath those big bags in the corner of my living room. ok chill meknie chill. biawak je pun. UMT dengan biawak sangat sinonim ok. =.=" no worries, it got away last night. me chased away that thing? no no. of course la i got my own savior! hahaha

right now,
rasa macam nak ja fly balik rumah. stress aku dok sini sorang-sorang. nasib baik laa aini dengan saadah ada teman buat projek sama-sama. lets just pray to Allah mudah-mudahan segala pekerjaan diberkati dan memperoleh keputusan yang cemerlang dalam projek tahun akhir sem neh.

p/s: takmo extend tapi kalau ada yang sudi offer sambung master pun okay jugak! ngeee ;p