There was an error in this gadget

Tuesday, February 28, 2012

Fuuuhhhhh!!!!!

perghh terasa berhabuk lak blog kesayangan aku neh!
"maaf saya busy dengan project" 
bukanlah satu alasan yang menarik untuk didengar bukan?

bukan busy sangat pun sampai tak sempat nak menghapdet tapi kekangan emosi dan masalah yang menyekat jemari ini menulis di laman sosial. hahaha bahasa, dua tiga menjak neh =.= ok fine meh story mori sikit!

last friday, nurul ajak bershopping. yela depa kan dah kaya. mau shopping la dekat pasaraya yang sungguh gah di Kuala Terengganu iaitu Giant! pagi eh tengah hari pergi lab dulu. mana boleh tolak tepi fyp kan? then balik lunch tunggu la kat rumah khabar gembira kalau-kalau ada kereta sewa. maklumlah hari Jumaat susah sikit nak cari kereta sewa. tambah pula budak u dah dapat 'gaji' orang bekerja pun dah dapat gaji that day. memang sesak la bando hari tu! tunggu punya tunggu dapat jugak viva auto. (maaf tak biasa bawa kereta manual =.=) makanya lepas maghrib terus siap ke bando! yes kali neh aku yang drive! sekian lama menumpang ihsan kereta orang, kali neh aku bawa kawan-kawan aku sendiri pergi bandar. alhamdulillah selamat pergi dan pulang. oh duit pun selamat la juga. berciciran ja jatuh dekat Giant tu. kat kedai selendang laa, kat bahagian *** and ****** dan juga beberapa tempat yang tak dapat dikesan. McD malam tu sangat laa ramai sampai drive tru pun berjeba panjang beratur. well we spent happy time there dengan orang tersayang ^0^

orang lain dapat duit ptptn, aku minta belas ihsan abah sendiri nak 'cuci' KBM. kesian KBM di anak tirikan sebab aku balik kampung lama sangat. bianne~ mau tukar gigi rongak dengan gigi emas aku tak mampu. semalam dah bagi makan vitamin tapi entah kat mana silapnya, asyik meragam ja. esok nak kena drop by klinik balik laa. sorry ye KBM, esok mama bawa jumpa Dr ye. T__T

projek tahun akhir (fyp) dah nak start dah, i mean my really own part. alhamdulillah going smooth laa kot? sekarang tengah grouping semua bacteria yang dah di pure culture even ada jugak few plates yang contaminates still the project must go on. lepas grouping and di master plate kan, baru la boleh start PCR segala bacteria yang ada. oh lupa nak mention what is my project about. "Screening for PKS I gene from isolated bacteria from dinoflagellate in Malaysia's water" lebih kurang macam tu laa. hahaha gua pun tak habis tulis lagi literature review thesis neh. huhu Ya Allah tolonglah hambaMu ini sepanjang perjalanan projek ini, Amin.

eh sedar tak sedar dah tahun akhir dah dekat UMT tersayang neh plus its my last semester now! less than 4 months usai sudah perjalanan sebagai seorang penuntut ijazah sarjana muda akuakultur, insyaAllah~ maknanya lepas neh maybe sayonara to all my friends here and there. enjoy the times till the end! oh by the way semester neh aku amik kelas ringan-ringan ja; meteorologi and bahasa arab komunikatif. senang. tak sibuk sangat nanti nak karang thesis projek. tapi supervisor aku nak suruh students under dia amik kelas bioinformatik. adoi neh yang lemah sebab aku rasa dah malas nak add course. Dr, tak amik takpa kan? kalau nak saya join kelas Dr, sila bagi markah A++ untuk saya! hehehe

arghh dah blank otak nak menaip kat sini. meh aku saji sikit gambar aku snap sejak balik ganu. well since amik meteorologi so aku rasa awan sangat cantik! ka infected dari adik-adik aku yang suka snap picture clouds selama neh? =.= well enjoy~

focus dekat awan and bulan please....cantik kan?


i-city di terengganu~


my daughters!


group neh jadi tumpuan sebab sample diorang bau macam serunding!
its otak-otak actually~


please focus on their foods okay.
yes i mean it, THEIR foods!


 abaikan muka senget itu =.=


oh yummy!

DONE eating burp!!!


love this picture so much! ^0^


 
beginning.....


from this state...


into this state....

staining in progress....neat je kan? ;p


after staining...


zoom in under microscope.


-ve gram staining from chaun's sample


my master plate!


slant agar


me love you slants culture. =.=


Vanilla Chocolate from lab. can't miss it!


sample my roomate =)


3 p.m. 27/2/2012

till then peeps. see ya!
p/s: gambar tak sempat nak tulis copyright =.= aah, no naughty naughty okay?

Sunday, February 19, 2012

It's CoOnEy_mEkNiE!


my first knit ever since last cross-stitch  yang berkurun tak siap =.=

haruslah senget benget sebab aku memang tak pandai menjahit melainkan jahit baju or seluar terkoyak. entah meroyan apa aku knit this so called name tag on my lab coat. dah la final year/ last semester. well actually sebab last semester la aku berani jahit nama since dah jarang masuk lab. i still need to spend my quality time in lab for my final year project. lepas neh boleh la jalan dalam makmal dengan bangga sebab labcoat aku ada nama comel (urrkk perasan!)and siap ada pinky love lagi tau!

p/s: final year project tadi sangat menyentap tau. arghh menyampah dengan orang bermuka-muka. makan kuih seri muka lagi best! huh.

Thursday, February 16, 2012

Paniah Baq Hiang!

mood kedah aku tak hilang lagi harap maklum.

suhu Gong Badak, Kuala Terengganu ni makin hari makin menaik. ada tak student yang buat project on global warming? mai buat dekat terengganu sebagai one of your sample/target location. panas sampai aku rasa nak beli kolam mandi kanak-kanak ajak nurul, nisah, sha dengan syiqah berendam sekali. eh muat ka nak ajak ramai-ramai? =.= ok me alone pun dah rasa penuh kolam plastik tu! aku makan ais kriim pun rasa macam ais tu tak cukum ais. rasa suam ja (ok yang ni statement tipu nak mampus).

semalam dah tengok result exam sem lepas. Alhamdulillah.apa yang aku boleh kata result ini yang paling bagus pernah aku dapat. dah la aku amik subjek tambahan plus tarik subjek sem 6 lagi. 27 jam kredit tu jadi isu juga la sebab orang pakat tanya "banyak tu meknie, boleh bawak ka?" and yes aku kena jumpa dekan/timbalan dekan sebelum proceed amik 6 subjek sem 5 hari tu. ada satu ja subject yang slack sikit. overall memuaskan. ^__^

regarding on my final year project, semalam tak best sikit. aku rasa macam amik test lesen siap ada JPJ duduk observed aku punya kerja. a bit stress time tu. but since it just started aku boleh cakap its going smooth la. petang neh nak tengok bacteria yang kitorang culture semalam jadi ke tak. kalau tak aku rasa mau budak tu blame aku habis-habisan la after this. =.= 

so untuk naikkan balik semangat aku and turunkan suhu persekitaran meh aku sajikan few pics yang aku snap dengan meqsha semalam. ;p

every step we take together.
(taken by my new camera name; cikgayah! err not that Nikon =.=)

asam pedas parang. seni tak tulang aku susun keliling pinggan? ;p
(tu maknanya SEDAP!)

stalker CoOnEy_mEkNiE !

cik gayah and cik senah in da house!!

p/s: ok siap-siap nak pergi lab. nak beli ayaq teh kunduq sekotak. paniah sangat~

Tuesday, February 14, 2012

Me Not Celebrating Valentine!

kejadahnya tulis tajuk entry macam tu padahal nak update pasal lain??? =.=

well aku rasa dah lama aku tak update blog yang penuh dengan spiderman sana sini. shuuuhh..shhuuhhh...! pergi main dekat blog orang lain pulak! actually bukan la busy sangat pun before neh, im just malas nak update blog and lebih prefer blogwalking ke blog-blog pilihan hati seperti YanaSensei, Fabulousity by Rizalman, PingaAmor by Ana Jordao and tweeting! banyak je entries yang belum terkarang sejak balik rumah sedara dekat semenyih that day. 

by the way just nak inform another excuses kalau lepas neh jarang update sebab starting 11/2/2012 i dah start my FinalYearProject yang bertempat di Makmal Anatomi & Fisiologi (MAF) regarding on dinoflagellate. tajuk lama terpaksa dilupakan sebab musim tengkujuh masih belum habis and rasanya betul-betul selamat untuk ke laut dalam bulan 3 nanti. for sure la projek tu tak sempat nak run kalau sampling pun tengah bulan 3 kan? =.= so pakai laa sample yang Dr bagi. tapi seriously tak suka dengan my other groupmate. sorry to say laa kalau korang baca. since this group of 4 dah start dulu my supervisor suruh pakai ja dino yang diorang dah culture but muka groupmate tu sangat la ketat macam besi dah berkarat. kitorang yang the new groupmate dah la baru tukar tajuk so still blur and confuse what should we do. journal pun tak habis study lagi tau. baru 3 days tukar tajuk. tapi sabar je la kan dah kita neh new group member. so korang yang senior group members tolong la bagi tunjuk ajar yang mana patut and do please smile. bukan kena bayar emas pakai kilo pun nak senyum. 

new groupmate; concentration is important.


my fyp's box! ;p


si dia peneman setia sepanjang fyp.


few days before starts my project; berjimba di PantaiBatuBuruk.

so mari berdoa kepada Allah supaya sepanjang perjalanan menempuh projek tahun akhir berlalu dengan mudah dan berjaya. Amin Ya Rabb!

p/s: about Valentine's Day, tak perlu la nak sambut. sambut Maulidur Rasul tak mau pulak. manusia oh manusia!